Lokalna Grupa Dzia艂ania Ziemi Mi艅skiej we wsp贸艂pracy z W贸jtem Gminy Jakub贸w Pani膮 Hann膮 Wocial, zorganizowa艂a konkurs kulinarny, kt贸ry odby艂 si臋 15 kwietnia 2024 r. w OSP Mist贸w.
Konkurs zosta艂 zorganizowany w ramach projektu wsp贸艂pracy pt. 鈥濳ultura Lokalnie Przestrze艅 Inspiracji鈥 o akronimie KULT realizowanego w ramach poddzia艂ania 19.3鈥濸rzygotowanie i realizacja dzia艂a艅 w zakresie wsp贸艂pracy z lokaln膮 grup膮 dzia艂ania鈥 obj臋tego PROW 2014-2020. Konkurs mia艂 na celu identyfikacj臋 i wykreowanie produkt贸w lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi.
Motywem przewodnim konkursu by艂a 艣liwka jako lokalny surowiec, kt贸re musia艂o stanowi膰 jeden ze sk艂adnik贸w przygotowanej potrawy. W tej edycji zg艂oszono 68
potraw w 4 kategoriach. Potrawy smakowa艂o, degustowa艂o i ocenia艂o Jury w sk艂adzie: Przewodnicz膮cy 鈥 Arkadiusz 艢liwa Burmistrz Sulej贸wka, Stanis艂aw Smater Wiceprezes Zarz膮du LGD Ziemi Mi艅skiej, Jolanta B膮k Kierownik Powiatowego Biura ARiMR, Iwona Bie艅kowska Prezes Zarz膮du LGD Natura i Kultura, Sylwia Jasieczek Kierownik Biura LGD Natura i Kultura.
饾棤饾椂饾棽饾椃饾榾饾棸饾棶 饾椃饾棶饾椄饾椂饾棽 饾槆饾椉饾榾饾榿饾棶艂饾槅 饾椊饾椏饾槆饾槅饾槆饾椈饾棶饾椈饾棽:
W kategorii I: Zupy, dania g艂贸wne
I miejsce zaj膮艂 Dariusz Zalewski z potraw膮 ,,Kr贸lik w sosie 艣liwkowym鈥
II miejsce zaj膮艂 Maciej Gujski z potraw膮 ,,Przysmak 艂owcy 鈥 pier艣 ba偶anta w sosie 艣liwkowym鈥
III miejsce zaj臋艂a Barbara Szyma艅ska z potraw膮 ,,W膮tr贸bka drobiowa ze 艣liwk膮鈥欌
W kategorii II: Przystawki
I miejsce zaj臋艂a Ma艂gorzata Krzy偶anowska z potraw膮 ,,Chutney 艣liwkowy ze swojskim chlebem鈥
II miejsce zaj臋艂a Leonarda Ara藕na z potraw膮 ,,艢ledzie鈥
III miejsce zaj臋艂a El偶bieta Kwiatkowska z potraw膮 ,,Konfitura 艣liwkowa na domowym chlebie z suszon膮 艣liwk膮鈥
W kategorii III: Napoje
I miejsce zaj膮艂 Dominik G贸rny z napojem ,,Szlachetna 艣liwk贸wka鈥
II miejsce zaj膮艂 Miros艂aw Grzelakowski z napojem ,,艢liw贸wka鈥
III miejsce zaj臋艂a Katarzyna Szostak z napojem ,,Nalewka 艣liwkowa鈥
W kategorii IV: Desery
I miejsce zaj臋艂a Antonina W贸jcik z potraw膮 ,,Nutella鈥
II miejsce zaj臋艂a Justyna Mi艂aczewska z potraw膮 ,,艢liwka w musie鈥
III miejsce zaj臋艂a Halina Drzazga z potraw膮 ,,Ciasto miodowe ze 艣liwkami鈥
Wyr贸偶nienia w postaci bon贸w po 200 z艂 otrzymali:
Ewelina Wo藕niakowska z potraw膮 鈥濸ier艣 z kaczki w sosie 艣liwkowym i puree porowo kalafiorowe鈥
Alicja 艢ciechowska – Indyk ze 艣liwk膮
Marzena Wi臋cko z potraw膮 鈥濻ma偶one 艣liwki z rozmarynem鈥
Kinga D臋bowczyk 鈥 Nadziana 艣liwka
Aneta Zalewska 鈥 Mocna 艣liwka
Olga Tr膮bicka z napojem 鈥濸iwo 艣liwkowe鈥
Iwona K膮ca z potraw膮 鈥炁歭iwkowa rozkosz鈥
Karolina Topczewska 鈥 Ciasto ze 艣liwkami
Ewelina Wo藕niakowska z potraw膮 鈥濸ier艣 z kaczki w sosie 艣liwkowym i puree porowo kalafiorowe鈥
Alicja 艢ciechowska – Indyk ze 艣liwk膮
Marzena Wi臋cko z potraw膮 鈥濻ma偶one 艣liwki z rozmarynem鈥
Kinga D臋bowczyk 鈥 Nadziana 艣liwka
Aneta Zalewska 鈥 Mocna 艣liwka
Olga Tr膮bicka z napojem 鈥濸iwo 艣liwkowe鈥
Iwona K膮ca z potraw膮 鈥炁歭iwkowa rozkosz鈥
Karolina Topczewska 鈥 Ciasto ze 艣liwkami
Pozostali uczestnicy dostali wyr贸偶nienia upominki.
Konkurs ma na celu propagowanie mazowieckich tradycji kulinarnych oraz podkre艣lenie warto艣ci produktu lokalnego 鈥 jego unikalno艣膰 i oryginalno艣膰 艣ci艣le zwi膮zan膮 z regionem, kt贸ry obj臋ty jest Lokaln膮 Strategi膮 Rozwoju LGD Ziemi Mi艅skiej.
Dzi臋kujemy wszystkim za wspania艂y dzie艅, pe艂en pysznych smak贸w regionu!