Aktualności

Konkurs kulinarny 2017

Dnia 22 września 2017 r. w Wiosce Kulinarnej w Podcierniu odbył się konkurs pt. „Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2017”. W tym roku Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej zorganizowała konkurs we współpracy z Wójtem Gminy Cegłów Marcinem Uchmanem. Bardzo dziękujemy za tak owocną współpracę i pomoc w przygotowaniu finału konkursu, którego celem jest identyfikacja i promocja produktów lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi. W tej edycji zgłoszono 49 potraw w 3 kategoriach.

I tak w kategorii Barszcz regionalny, dania główne:

I miejsce zajęły „Piersi po pierzynką” w wykonaniu Renaty Parol

II miejsce zajęła „Pieczona jagnięcina w korzennej marynacie” przyrządzona przez Jadwigę Trąbicką

III miejsce zajął „Barszcz chrzanowy”  w wykonaniu Elżbiety Bajszczak

W kategorii Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki:

I miejsce zajął „Szczupak faszerowany” w wykonaniu Lucyny Dworakowskiej

II miejsce zajął „Pasztet w cieście” w wykonaniu Marzanny Anny Kosieradzkiej

III miejsce zajął „Smalec z fasoli” przygotowany przez Klub Kulturalne Zacisze

 

W trzeciej kategorii Napoje i desery:

I miejsce zajął „Tort tradycyjny” w wykonaniu Alicji Jaworczuk

II miejsce zajęła „Szarlotka” w wykonaniu Karoliny Gańko

III miejsce zajęła „Nalewka kawowa” którą zrobił Wojciech Nowak

Konkurs ma kultywować mazowieckie tradycje kulinarne oraz podkreślić wartość produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność ściśle związaną z regionem, który objęty jest Lokalną Strategią Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej.

1.JPG 2 DSC_0158 DSC_0167 DSC_0170 DSC_0177 DSC_0205 DSC_0209 DSC_0214 DSC_0217 DSC_0227 DSC_0241 4 DSC_0142 DSC_0143 DSC_0144

 

Konkurs kulinarny 2017