Aktualności

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2018

Dnia 17 września 2018 r. w OSP Zamienie odbył się konkurs pt. „Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2018”. W tym roku Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej zorganizowała konkurs we współpracy z Wójtem Gminy Mińsk Mazowiecki. Bardzo dziękujemy Wójtowi oraz Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Zamieniu  za tak owocną współpracę i pomoc w przygotowaniu finału konkursu, którego celem jest identyfikacja i promocja produktów lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi. W tej edycji zgłoszono 77 potraw w 4 kategoriach.

Konkurs składał się z II części – pierwszej- oceny potraw przez jutorów, którymi byli – Marcin Uchman – Wójt Gminy Cegłów, Jolanta Damasiewicz – Sekretarz Gminy Mińsk Mazowiecki, Radosław Bogusz – Student technologii żywienia oraz przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich Anna Bąk.

Po ocenie i wyłonieniu zwycięzców przystąpiono do rozdania nagród.

I tak w kategorii Barszcz regionalny, dania główne:

I miejsce zajęła „Cielęcina” w wykonaniu Ewy Śledziewskiej

II miejsce zajęła „Zupa z kurek” przyrządzona przez Czesławę Leończuk

III miejsce zajęły  „Flaki”  w wykonaniu Małgorzaty Krzyżanowskiej

W kategorii Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki:

I miejsce zajęła „Kaczka nadziewana żurawiną” w wykonaniu Sabiny Bakuły

II miejsce zajęła „Wrzosowianka” w wykonaniu Władysławy Miętus

III miejsce zajęły „Cebulaki” przygotowane przez Annę Bartnicką

W trzeciej kategorii Napoje:

I miejsce zajęła „Nalewka ze śliwek” w wykonaniu Marii Szuba

II miejsce zajęła „Nalewka z malin” w wykonaniu Hanny Gugały

III miejsce zajęło „Wino domowe” które zrobił Wojciech Kisiel

W trzeciej kategorii Desery:

I miejsce zajął „Tort czekoladowy na wiśniówce” w wykonaniu Renaty Parol

II miejsce zajęło „Ciasto bezowe” w wykonaniu Braty Góras

III miejsce zajął „Sernik domowy” który upiekła Mariola Malesa

W każdej z kategorii przyznano również wyróżnienia.

Konkurs ma kultywować mazowieckie tradycje kulinarne oraz podkreślić wartość produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność ściśle związaną z regionem, który objęty jest Lokalną Strategią Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej.

 

                    

 

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2018