Aktualności

Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2016

W ramach promocji i kultywowania lokalnych tradycji w naszym regionie Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej wraz z Burmistrzem Kałuszyna, Marianem Soszyńskim, dnia 15 maja 2016 roku zorganizowała konkurs pt. „Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2016”. Celem konkursu jest identyfikacja i wykreowanie produktów lokalnych wytwarzanych metodami tradycyjnymi oraz promocję LGD Ziemi Mińskiej. W tej edycji zgłoszono 36 potraw w 3 kategoriach.

I tak w kategorii Barszcz regionalny, dania główne:
I miejsce zajął „Królik duszony po polsku” w wykonaniu Jadwigi Trąbickiej
II miejsce zajął „Chłodnik z cielęciną” przyrządzony przez Pawła Wójcika
III miejsce zajęły „Gołąbki z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej” w wykonaniu Lidii Sabak

W kategorii Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki:
I miejsce zajął „Schab długo dojrzewający” w wykonaniu Marii Beaty Gadomskiej
II miejsce zajęły „Tradycyjne pierogi z mięsem i grzybami” w wykonaniu Małgorzaty Krzyżanowskiej
II miejsce zajęła „Przekąska piwna z deską wędlin” przygotowana przez Halinę Gniado

W trzeciej kategorii Napoje i desery:
I miejsce zajęła „Beza z truskawkami” w wykonaniu Anny Bartnickiej
II miejsce zajęła „Nalewka z mniszka” w wykonaniu Stanisławy Justyny Abramowskiej
III miejsce zajęła „Lecznicza nalewka z dzikiej róży” w wykonaniu Pauliny Ignatowicz.

Konkurs ma uchronić przed zapomnieniem tradycje kulinarne oraz podkreślić wartość produktu lokalnego – jego unikalność i oryginalność ściśle związaną z regionem, który objęty jest Lokalną Strategią Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej.

Nasze kulinarne dziedzictwo – konkurs na potrawę regionalną 2016